Waarom mogen (ras)kittens pas na 13 weken verhuizen?
Veel mensen vinden het jammer dat ze hun kittens niet met 7 weken op mogen halen, net zoals de boerderijkatjes van vroeger. Nieuwe kittenkopers vragen dan ook geregeld of ze hun kitten niet wat eerder op mogen halen en waarom ze pas met 13 weken mogen verhuizen. Iedereen die ooit een raskatje met 13 weken en met 7 weken in huis heeft gekregen, weet dat er een duidelijk verschil is in het gedrag en het zelfvertrouwen van het kitten. Maar hoe komt dat nou?
• De moedermelk bevat belangrijke stoffen voor het immuumsysteem van uw kitten. Tussen de 8-10 weken stopt de moeder met voeden. Tot die tijd zijn haar antistoffen van levensbelang voor het kitten.
• Vanaf 4-6 weken beginnen de kittens voer te eten zoals brokjes, natvoer, vlees. Dit gaat niet van de een op de andere dag, de melkvoeding wordt langszaam afgebouwd en met 10 weken eet uw kitten zelfstandig. Het zelfde geldt voor de kattenbak, vanaf 4-5 weken gaat uw kitten de kattenbk uitproberen en het zal met 10 weken geheel zindelijk zijn.
• In de periode dat de moeder de melkvoorziening afbouwt, zal het kittens soms frustratie ervaren dat hij niet bij de melk mag. Dit proces is enorm belangrijk want hierdoor leert het kitten met frustratie omgaan en zal er later minder probleem gedrag voor komen bij u thuis.
• Vanaf 7 weken mogen de kittens ingeent worden. Dit betekend niet dat de vaccinatie meteen zijn werk goed doet, dit duurt nog 2 weken voordat deze goed werkt. De vaccinatie wordt bij raskatten vaak gegeven bij 9 weken en deze wordt bij 12 weken herhaalt.
• De periode van 1,5 week tot 7 weken is de eerste socialisatie periode en daarin is het erg belangrijk om veel nieuwe dingen te leren. Vasthouden door verschillende mensen, spelen met andere katten van buiten het eigen nest, kinderhandjes, stofzuiger, geluiden, etc zijn erg belangrijk en het moeten vooral positieve ervaringen zijn.
• De periode van 9 tot 14 weken is de 2de belangrijke socialisatie periode. Hierin leert het kitten hoe hij op een goede manier met soortgenootjes om moet gaan en leert het op een veilige manier ontdekken. Positieve ervaringen in deze periode werken generaliserend, dat wil zeggen dat als ze mensen leuk vinden, dan vinden ze nieuwe mensen ook leuk, als ze goed contact maken met een hondje dan is een ander hondje ook leuk Het is dus niet nodig dat uw kitten aan u moet hechten in deze periode, zoals bij honden wel het geval is. Door deze periode juist bij hun moeder te blijven en van haar te leren, groeit hun zelfvertrouwen en krijgt u een goed gesocialiseerd, vrolijk en lief kitten mee naar huis.
Met 7-8 weken zien alle kittens er schattig en lief uit maar als u dan een kitten mee naar huis neemt loopt u (en het kitten) de volgende risico’s:
– vatbaar voor ziektes
– vatbaar voor stress
– vatbaar voor diarree
– niet aankomen/afvallen omdat vaste voer nog niet de hoofdmaaltijd is en kittenmelk van de supermarkt niet afdoende is.
– bang en angstig kitten
– bang voor nieuwe dingen en huisgenootjes
– probleem gedrag
– onzekerheid
– teleurstelling voor beide partijen